AHS

5 stvari ki jih morate urgentno urediti za dober SEO

Veliko naših strank je že bilo šokiranih, ko spoznajo, da se z dodajanjem člankov s kvalitetnimi vsebinami, optimizacija za SEO šele začne.

Zato bom v tem članku predstavil 5 najpogostejših napak oziroma stvari ki jih nekdo, ki ni intimno seznanjen tudi s tehničnim vidikom SEO, z lahkoto spregleda.

Posledice pa so lahko komaj neopazne, ali pa kot se je po odpravi teh napak že velikokrat izkazalo…

…da je stranka zaradi kakšne od teh na videz nepomembnih napak, imela TUDI DO 50% manj prometa na svoji spletni strani.

Če torej niste prepričani da je vaša spletna stran že 100% optimizirana, potem vsekakor svetujem da si ta članek preberete v celoti.

Naj začnem kar z eno najpogostejših napak.

1. Robots.txt

Robots.txt je zelo enostavna datoteka na vaši spletni strani, ki pa ima lahko hude posledice na to, koliko obiskovalcev dejansko pride na vašo spletno stran.

V datoteki robots.txt se namreč nahajajo “navodila” za iskalnike, kako naj “indeksirajo” vašo spletno stran. Težava pa lahko nastane, če so ta navodila spisana napačno, saj tako dobesedno preprečijo da bi obiskovalci sploh kdaj našli vašo spletno stran preko iskalnikov.

Nekdo, ki je tehnično podkovan, bo z lahkoto našel to datoteko na vaši spletni strani (navadno se nahaja na vasadomena.si/robots.txt) in preveril, ali je res vse nastavljeno kot mora bit.

Naj nadaljujem z naslednjo zelo pogosto spregledano napako.

 

URGENTNA POMOČ: Če potrebujete kakršnokoli pomoč pri preverjanju datoteke robots.txt, nas takoj kontaktirajte.

2. Sitemap.xml

Sitemap je precej enostavna datoteka na vaši spletni strani, ki vsebuje tako-imenovane url naslove vseh možnih podstrani na vaši strani (poleg še nekaterih ostalih stvari).

Namen te datoteke je Googlu (in ostalim iskalnikom) predstaviti strukturo vaše strani.

Če je stran pravilno zasnovana (in dovolj popularna), potem vsaj teoretično, Google še vedno lahko prepozna celotno strukturo vaše strani.

Vendar ne glede na to, predlagam da preverite obstoj sitemap.xml datoteke na vaši spletni strani (navadno jo najdete na vasadomena.si/sitemap.xml).

Naslednja, še vedno neverjetno pogosta napaka, dobesedno pomeni da “delate v temi”.

 

URGENTNA POMOČ: Če potrebujete našo pomoč pri preverjanju ali je datoteka datoteke sitemap.xml, nas lahko kontaktirate.

3. Google Analytics

Google Analytics je orodje, ki je popolnoma brezplačno, vendar pa vam ne glede na to ponija ogromno vrednost.

V Google Analytics boste namreč imeli enostaven, a zelo natančen pregled koliko obiskovalcev je sploh prišlo na vašo stran (in točno od kje so prišli).

In kar je še najpomembnejše, vedeli boste točno kateri članki oziroma podstrani na vaši spletni strani so najbolj popularni (torej kateri deli vaše strani imajo največ obiska).

Če torej na spletni strani še nimate nameščenega orodja Google Analytics, vam priporočamo da si ga nujno namestite.

Vendar POZOR! Vaše obiskovalce morate nujno opozoriti na to imate instalirano orodje Google Analytics (tako veleva naša zakonodaja).

Nadaljujmo z še enim nepogrešljivim orodjem za dobro SEO optimizacijo.

 

DODATNA POMOČ: Kontaktirajte nas za namestitev orodja Google Analytics na vašo spletno stran oziroma ureditve zakonskih pogojev v zvezi s tem orodjem.

4. Search Console

Z Google Analytics, ki vam prikazuje predvsem število in izvor obiskovalcev na vaši spletni strani, gre z roko v roki še Search Console.

Glavni namen orodja Search Console (ki je ravno tako popolnoma brezplačno), je da vidite za katere iskalne pojme se vaša stran največkrat pojavi v rezultatih na spletnih iskalnikih kot je Google.

Zakaj bi vas to zanimalo?

Ker če vidite za katere iskalne pojme ljudje že sedaj najdejo vašo spletno stran, lahko dodate še več povezanih vsebin, s čimer lahko še dodatno povečate promet zainteresiranih obiskovalcev na vaši strani.

Predlagamo torej da si na vašo spletno nujno namestite še orodje Search Console, saj boste le tako lahko podrobneje spoznali videli kaj vaše obiskovalce dejansko zanima.

 

DODATNA POMOČ: Za namestitev orodja Search Console (in za njegovo sinhronizacijo z Google Analytics), nas lahko seveda kadarkoli kontaktirate.

5. Uredite metapodatke

Ne morete si misliti, koliko naših strank je bilo sveto prepričanih da imajo dobro optimizirano spletno stran za SEO, kljub temu da so imeli popolnoma zgrešene “metapodatke”.

Metapodatki so namreč podatki, ki jih mora vključevati čisto vsaka podstran na vaši strani, kljub temu da so s prostim očesom nevidni.

Okvir tega članka mi ne dovoljuje da bi se spuščal v pretirano tehnične podrobnosti, vendar gre za nujne opise vsake podstrani na vaši spletni strani, ki pomagajo Googlu in ostalim iskalnikom razumeti vsebino vaše spletne strani.

Čeprav torej niso vidni ne vam (razen če ste tehnično vešči), ne vašim obiskovalcem, igrajo lahko kritično vlogo pri tem kako visoko bo vaša spletna stran “rangirala” v rezultatih iskanj.

Z drugimi besedami, neurejeni metapodatki lahko bistveno zmanjšajo obisk na vaši spletni strani.

 

DODATNA POMOČ: Za pregled in odpravo pomanjkljivosti oziroma napak v metapodatkih na vaši spletni strani, naj kontaktirajte preko spletnega obrazca.

Zaključek

Kratek članek, ki pa ima kljub temu lahko zelo velik vpliv na obisk vaše spletne strani in posledično seveda na uspeh vašega posla.

Če torej povzamem, morate nujno urediti oziroma preveriti:

 

– robots.txt

– sitemap.xml

– metapodatke

in instalirati orodja:

– Google Analytics

– Search Console

 

Če uredite že “samo” teh 5 kritičnih zadev, si upam osebno potrditi, da boste boljše pripravljeni na SEO kot velika večina konkurentov trenutno na slovenskem trgu.

Zadnje objave
logo-ahs

AHS, d.o.o.

Cesta na Senico 4R

1215 Medvode

+386 41 279 973

New Project

Subvencija je bila pridobljena za Vavčer za digitalni marketing.

Naložbo – izdelavo spletne strani – sofinancirata Republika Slovenija
in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

New Project (1)

Nakup osnovnih sredstev potrebnih za delovanje podjetja.

Naložba v vašo prihodnost.

New Project (2)

Operacija obsega zagon podjetja, nabavo potrebne
opreme za izvajanje spletnega programiranja.

New Project (3)

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija
iz sklada za regionalni razvoj.

eu.skladi.si

© 2019 AHS d.o.o. Vse pravice pridržane.